Byta däck

Slitna däck kan vara rent av farliga för dig som bilförare då de kan göra att du lätt tappar greppet om väglaget. Utöver att byta däck när de börjar bli slitna krävs det att du byter mellan sommar- och vinterdäck varje år. I Sverige kräver transportstyrelsen att du ska använda dig av vinterdäck mellan den 1a december och 31a mars förutsatt att det är vinterväglag. Om det är så att snöovädret kommer redan i november är det alltså dags att byta redan då för att hålla dig säker på vägen.

Byt däcken på egen hand

För den late är det enkelt att lämna in däcken för byte hos en bilverkstad, men med lite instruktioner är det görbart även för nybörjaren. Du kan då även spara några hundralappar att lägga på annat istället. Det enda du behöver för att byta däck är:

  • Fälgkors
  • Domkraft
  • Såklart ett nytt däck med fälgar och bultar

 

Börja med att säkerställa att bilen står på en plan yta med parkeringsbromsen åtdragen samt växeln i parkeringsläge. Ett tips är också att lägga något tungt som en större sten eller liknande framför framdäcken så inte bilen rullar iväg. Skjut sedan domkraften in under bilen och lyft bilen tillräckligt så att hjulet du ska byta lättar lite från marken så du enkelt kan ta bort det. Använd fälgkorset och lossa bultarna så att du sedan kan lyfta bort däcket och ersätta det med ett nytt. När det nya däcket är på plats och du skruvat åt bultarna igen är det bara att sänka ner domkraften och bilen är redo att rulla iväg!